duminică, 29 mai 2011

Rasa:Shar-Pei-Cainele de lupta chinezesc-Chinese Fighting Dog


Rasa Shar-pei este o rasa foarte, foarte veche de origine chinezeasca.Pe vremuri era cainele pescarilor chinezi si apoi a fost achizitionat de o mare parte a celor care se ocupau cu organizarea luptelor de caini.Pielea in exces si parul tepos reprezentau atuuri in luptele cu cainii din alte rase.Din pacate, shar-peiul a fost mult timp folosit la lupte,pana in momentul in care cei care organizau aceste lupte de caini si-au indreptat atentia catre alte rase mai puternice.Apoi, conducatorii acelor vremuri au impus taxe foarte mari celor care detineau caini, astfel ca multi caini printre care si shar-pei au fost abandonati. Shar-peiul nu a mai prezentat interes pentru nimeni si in jurul anului 1970, rasa a fost in pragul disparitiei.


Cele cateva exemplare ramase in Hong-Kong in proprietatea unui mare crescator pe nume Matgo Law au fost exportate in SUA si acela a reprezentat momentul renasterii rasei shar-pei.Pe langa faptul ca s-a facut o selectie riguroasa a infatisarii(incet, incet s-a renuntat la exemplarele cutate excesiv deoarece s-a constatat ca la acele exemplare apareau in mod frecvent afectiuni ale pielii), s-a facut o selectie la fel de riguroasa a caracterului si temperamentului.



Datorita acestei selectii shar-peiul din zilele noastre este un caine echilibrat care se poate adapta perfect in familie si poate fi detinut fara probleme chiar si de familiile care au copii.



Shar-peiul are un caracter dominant si puternic si de aceea este foarte importanta socializarea puiului de la vasrta frageda.Este un caine excelent de paza si neincrezator cu strainii.Nu va fi nciodata un caine de plus, desi aceasta este prima impresie atunci cand vezi un pui de shar-pei.



Niciodata nu trebuie subestimata puterea unui shar-pei! Desi nu a mai fost folosit de foarte multi ani la lupte, instinctul de luptator a ramas si este oricand gata sa riposteze cand e provocat.



Poate convietui cu alte animale sau cu caini din alte rase daca se face corect socializarea.De regula, cainii de acelasi sex nu se inteleg intre ei.



Ca si temperament, shar-peiul este un caine mai degraba puturos preferand de multe ori niste ore de somn decat o alergare in parc.Din acest motiv,nu este un caine care sa necesite mult timp in ceea ce priveste plimbarea zilnica.O ora pe zi ii este absolut suficienta!



Se adapteaza la fel de bine si in apartament si la curte, insa nu rezista la temperaturi foarte scazute sau foarte ridicate(nu poate tinut iarna afara)



Nu este pretentios si daca este corect ingrijit este absolut la fel cu orice alt caine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu